
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στα εκπαιδευτήριά μας, θεωρώντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου είναι να αποτελεί πεδίο βιωματικής δράσης, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα.
Στα προγράμματα αυτά οι μαθητές δεν είναι παθητικοί αποδέκτες θεωρητικών πληροφοριών αλλά, με την κατάλληλη ενθάρρυνση, καλούνται να έχουν ενεργητικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθαίνουν να αναζητούν και να οικοδομούν μόνοι τους τη γνώση, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ομαδικά. Καλούνται να αφήσουν τον αυθορμητισμό, την περιέργειά και τις δεξιότητές τους να εκδηλωθούν και, κατά συνέπεια, να δημιουργήσουν.
Απώτερος στόχος είναι η κοινωνικοποίηση, η απόκτηση κριτικής σκέψης, η ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μας και η υιοθέτηση πολιτιστικών αξιών, μετατρέποντας σταδιακά το μαθητή σε έναν μελλοντικό «ευσυνείδητο», ενεργό πολίτη.
Πώς εργαζόμαστε:
- Διαμορφώνουμε μαζί με τους μαθητές το αντικείμενο της έρευνάς μας.
- Oι μαθητές:
- εργάζονται σε ομάδες και αναζητούν πληροφορίες.
- έρχονται σε επαφή με τη φύση και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες π.χ. πεζοπορία, ποδηλασία, παιχνίδια στη φύση κ.ά.
- συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, φύλλα εργασίας, παίρνουν συνεντεύξεις.
- Καλούμε στο χώρο του σχολείου ειδικούς σχετικά με το αντικείμενο μελέτης μας.
- Οργανώνουμε επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μουσεία, χώρους πολιτισμού κ.ά.
- Φωτογραφίζουμε, ζωγραφίζουμε, ηχογραφούμε, δραματοποιούμε.
- Κάνουμε πειράματα, δημιουργούμε κατασκευές, σχεδιάζουμε χάρτες.
- Πραγματοποιούμε πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές.
Τα προγράμματα υλοποιούνται μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου και παρέχονται δωρεάν στους μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων επιτυγχάνεται η συμπόρευση της σχολικής παιδαγωγικής με την κοινωνία και μεταλαμπαδεύονται στα παιδιά μας αξίες και ιδανικά. «Χτίζουμε» μαζί – εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές – ένα σχολείο που στηρίζει την πλούσια πολιτισμική παράδοση του τόπου μας και την αγάπη για το περιβάλλον. Ένα σχολείο που το χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια και είναι ανοικτό στις καινοτόμες ιδέες και στην κοινωνία.
Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, η εμπιστοσύνη και η ενεργή στήριξη με την οποία περιβάλλουν και αυτές τις δράσεις του σχολείου οι γονείς αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη πως η λειτουργία των προγραμμάτων αυτών κρίνεται επιτυχημένη και οργανικά ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΟΜΑΔΑ ΜUN (Model United Nations)
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό συνέδριο που λειτουργεί ως προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιο συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
Εκπαιδευτικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τους κανόνες του MUN, οι μαθητές συμμετέχουν σε συζήτηση εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος αρχικά στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και εν συνεχεία στις διάφορες επιτροπές του ΟΗΕ. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω του διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).
Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
- Τι είναι δημιουργική γραφή;
- Η υποκειμενική και δημιουργική διαδικασία με την οποία μετουσιώνουμε τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο σε λέξεις…
- Η δημιουργία γεγονότων, σκηνών, χαρακτήρων, ενός ολόκληρου κόσμου.
- Η δημιουργία διαφόρων κειμενικών ειδών για παράδειγμαδιηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποιημάτων, θεατρικών έργων, παραμυθιών…
- Δημιουργική γραφή σημαίνει δημιουργικό γράψιμο και «πάνω απ’ όλα δημιουργικό σβήσιμο». (Μίμης Σουλιώτης)
- Πώς δουλεύουμε στις συναντήσεις μας;
Με αφορμή ένα βίντεο (απόσπασμα από μία ταινία, συνέντευξη κλπ.), ένα τραγούδι, ένα ποίημα, μία εικόνα συζητάμε για τον τόπο και τους πρωταγωνιστές, για το πρόβλημα του πρωταγωνιστή, πώς το αντιμετωπίζει, ποια είναι τα αποτελέσματα, πώς εξελίσσεται η ιστορία, αν υπάρχει κάποια ανατροπή… Μιλάμε για συναισθήματα και σκέψεις που μας δημιουργούνται. «Παραβιάζουμε» τους κανόνες της γλώσσας, ασκούμαστε σε διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές, αλλάζουμε οπτική γωνία, αναπλάθουμε ιστορίες, φτιάχνουμε τους δικούς μας ήρωες….
- Γιατί ωφελούνται οι μαθητές μέσω της δημιουργικής γραφής;
- Αντιλαμβάνονται τη γνώση μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους και αξιοποιώντας την στην πράξη, το ανα-δημιουργούν, το αλλάζουν.
- Συμμετέχουν ενεργά, ανακαλύπτουν σκέψεις και συναισθήματα που έχουν μέσα τους.
- Οι γνώσεις δεν προσφέρονται σαν κάτι έτοιμο, αλλά ως αφορμή για νέα δημιουργία.
- Με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό γράφουν τις δικές τους ιστορίες αναμειγνύοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία.
- Παίρνουν πρωτοβουλίες.
- Μαθαίνουν να συνεργάζονται.
- Αντιλαμβάνονται την αξία της γραφής, βελτιώνουν τη γλωσσική τους έκφραση, αναπτύσσουν τη συγγραφική και αναγνωστική τους ικανότητα.
- Διεγείρουν τη φαντασία τους, αναζητούν την ταυτότητά τους, αποκτούν κριτική σκέψη, γίνονται ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε προβλήματα, ικανοποιούν την περιέργειά τους.
- Καλλιεργούν την καλλιτεχνική τους έκφραση, καθώς συνδέουν τη λογοτεχνία με άλλες τέχνες όπως τη μουσική, τα εικαστικά και το θέατρο.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Το θεατρικό παιχνίδι, ως μέθοδος, μεταφέρει την ουσία της τέχνης στον κόσμο των παιδιών και τους μιλά με τη γλώσσα του θεάτρου στο παιχνίδι τους. Είναι μια ψυχοπαιδαγωγική και καλλιτεχνική-θεατρική διαδικασία και μέθοδος, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίζουν και να επικοινωνούν στην ομάδα με βάση τις ανάγκες τους, κινητοποιώντας την έμπνευση των ιδεών και τη φαντασία τους και, ιδιαίτερα, μέσω της σωματικής τους έκφρασης, να αναπαριστούν σε θεατρικό ρόλο καταστάσεις αυτοσχέδιες και εφήμερες. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για απασχόληση που αποσκοπεί στη διασκέδαση των παιδιών με την καθήλωσή τους στη θέση του ακροατηρίου. Αντίθετα, ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και την πραγματική εμπλοκή των παιδιών στο παιχνίδι της φαντασίας στην ομάδα. Τους ζητά να είναι ο εαυτός τους και τους ευαισθητοποιεί να δρουν στο παιχνίδι, σύμφωνα με τις φυσικές ορμές τους. Με αυτό το πνεύμα, μαθαίνει να σέβεται τους προσωπικούς ρυθμούς του, αλλά του δίνει και την ευκαιρία να κατανοήσει την ανάγκη να προσαρμόζεται και στους ρυθμούς της ομάδας και, κατ΄επέκταση, της κοινωνίας.
Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσω του φαντασιακού κόσμου να αναμετρηθούν στα παιχνίδια των μεταμορφώσεων, τον ρόλων, με αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές θεάτρου με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται θεατρική παράσταση από τους συμμετέχοντες, ώστε να αναδειχθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του καθένα ξεχωριστά με την υποκριτική, την σκηνοθεσία, την σκηνογραφία και, φυσικά, μια γενική γνωστική ανάπτυξη που αφορά στην λογοτεχνία και το θέατρο που έχει αποκτήσει ο εκάστοτε μαθητής στο τέλος της σχολικής χρονιάς από την ενασχόλησή του με θεατρική ομάδα.

ΧΟΡΩΔΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.