Ερευνητική Εργασία: Αληθινοί Ήρωες – Γνωρίζοντας τους Αγωνιστές του 1821

Στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που έφερε το «ποθούμενον»  κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, οι μαθητές της Δ’ τάξης έχουμε επιδοθεί στην έρευνα και την μελέτη των προσωπικοτήτων των ηρώων, οι οποίοι με τους αγώνες τους και την θυσία τους συνέβαλαν στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, κάθε εβδομάδα, αναζητούμε βιογραφικά στοιχεία ενός ήρωα, τα συγκεντρώνουμε και στην συνέχεια, αφού τα σχολιάσουμε, φτιάχνουμε μια σύνθεση σε μεγάλο χαρτόνι και το τοποθετούμε στην τάξη μας.

Η έρευνά μας ξεκίνησε από τα θλιβερά για τους Ρωμιούς γεγονότα της Αλώσεως της Πόλης. Συνεχίστηκε με την μελέτη των προεπαναστατικών κινημάτων και το κρυφό σχολειό, που διατήρησε στις καρδιές των ραγιάδων συνείδηση ελληνική. Αυτό αγωνίστηκε και ο Ρήγας Φεραίος να  πετύχει μέσω του συγγραφικού του έργου και το κατάφερε μιας και έβαλε στα χείλη των σκλαβωμένων Ελλήνων ως σύνθημα τον γνωστό μας «Θούριο». Από την άλλη μάθαμε ότι ίσως και αυτή η προσπάθεια των Ελλήνων για απελευθέρωση  να είχε αποτύχει, αν δεν υπήρχε η Φιλική Εταιρεία, της οποίας τα μέλη εργάζονταν υπό άκρα μυστικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη μέρα του ξεσηκωμού.

Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα αφιέρωμα στους Κλέφτες και Αρματολούς, τον «στρατό του Μαρμαρωμένου Βασιλιά», όπως τους χαρακτήριζε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Τώρα μελετούμε τους Αγωνιστές της Επανάστασης και μέχρι τώρα έχουμε μάθει πολλά για τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, τον μαρτυρικό Πατριάρχη του Γένους και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Σταυραετό της Ρούμελης, για τους οποίους και παρουσιάζουμε πιο κάτω τα ιστορικά στοιχεία.

Αν και η έρευνά μας έχει σταματήσει, λόγω της γνωστής κατάστασης, εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μαθαίνουμε την Ιστορία μας. Έτσι με το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό της ιστοσελίδας epanastasi1821.online, αλλά και τα βιβλία για τους ήρωες των εκδόσεων ΣΤΡΑΤΙΚΗ, το ταξίδι μας στο ένδοξο παρελθόν μας συνεχίζεται μελετώντας, γνωρίζοντας και θαυμάζοντας τους Ήρωες και τα κατορθώματά τους στον αγώνα για την Ελευθερία.

Κι όπως λέει και ένας φίλος μας: «Άντε, και καλή Επανάσταση!»

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453
Κρυφό σχολείο – Προεπαναστατικά κινήματα
Κλέφτες και Αρματολοί
Φιλική Εταιρεία
Άγιος Γρηγόριος ο Ε,’ ο Πατριάρχης του Γένους
Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Σταυραετός της Ρούμελης

Δείτε το project με την τοποθέτηση πάνω στο χάρτη των γεγονότων που αφορούν την Επανάσταση του 1821, μαζί με ημερομηνίες, πρόσωπα και πληροφορίες. 

Αφήστε μια απάντηση