Περιβαλλοντική ομάδα: «Ταξιδεύοντας» στα νερά της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου

«Εδώ ο φυσικός πλούτος συναγωνίζεται την ομορφιά του φυσικού δημιουργήματος και ο πολιτισμός που αναδύεται απ΄ τα νερά της συμπορεύεται με την ιστορία της, που την ανέδειξε σε κολυμβήθρα της ελευθερίας…»(1)

Οι μαθητές, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του Λυκείου μας, επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Μεσολογγίου όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου».

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές μέσα από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον και την παρατήρηση:

  • να γνωρίσουν τη λιμνοθάλασσα ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοσυστήματος στο οποίο εντάσσεται  (Εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων),
  • να κατανοήσουν την επιτακτική ανάγκη διατήρησης και διαχείρισης των σπάνιων οικότοπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (ιδιαιτέρως ορνιθοπανίδας) που απαντώνται στην περιοχή,
  • να κατανοήσουν πώς η λιμνοθάλασσα προσέλκυσε την ανθρώπινη διαβίωση (οικισμοί – πόλεις –καραβοστάσια – λιμάνια),  ποιες παραγωγικές δραστηριότητες υποστήριξε (αλιεία – εμπόριο – αλοπηγία – ναυτηλία-ναυπηγική, βιομηχανία),  πώς συνέβαλε στη διαμόρφωση του πολιτισμικού δυναμικού της περιοχής (παραδοσιακή αλιεία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ήθη και έθιμα, μνημεία, ιστορία, τέχνη).

Η επίσκεψη μας στην περιοχή ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή μας στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του ΚΠΕ Μεσολογγίου, κ. Όλγα Γιαννακογεώργου για τη φιλοξενία, ευχόμαστε καλή συνέχεια στο της εκπαιδευτικό έργο και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

(1)Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου «Άνθρωπος και λιμνοθάλασσα: μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 2018.

Αφήστε μια απάντηση