Με χαρά σας προσκαλούμε στη διήμερη παρουσίαση δράσεων των Eκπαιδευτηρίων μας, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Επίκεντρο» (Αγίου Διονυσίου 36, Πάτρα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 11.00
Α΄ μέρος: παρουσίαση δράσεων Δημοτικού (εικαστικά, ρομποτική, ομάδα φιλαναγνωσίας, θεατρική ομάδα, μουσικά όργανα, χορωδία, παραδοσιακοί χοροί)
Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στις 19.00
Β΄ μέρος: παρουσίαση δράσεων Γυμνασίου – Λυκείου (δημιουργική γραφή, μαθητική ορχήστρα, Περιβαλλοντικό πρόγραμμα Γυμνασίου, Πολιτιστικό πρόγραμμα Λυκείου, ενημέρωση MUN)
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023, στις 19.00
Παράσταση της θεατρικής ομάδας Γυμνασίου (Οι ηλίθιοι – Neil Simon)
Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»2022-2023
ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΟΥ ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Βρισκόμαστε στα 1890, στο Κουλιέντσικοφ, ένα χωριό της Ουκρανίας. Οι κάτοικοί του έχουν μια ιδιαιτερότητα: έχουν καταδικαστεί να είναι ηλίθιοι από τη μέρα που γεννιούνται, εξαιτίας μιας κατάρας που έπεσε πάνω τους πριν από διακόσια χρόνια! Ένας νέος δάσκαλος θα έρθει στο χωριό, θα «εισβάλλει» σε έναν παράλογο και αλλόκοτο, γι΄ αυτόν – και για μας -, κόσμο και θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με αυτόν.
Τα πρόσωπα και τα γεγονότα για τον δικό του κόσμο δεν έχουν καμμιά λογική.
Ένας βοσκός, ένας δικαστής, ένας ταχυδρόμος, ένας χασάπης, μία εμπόρισσα, ένας γιατρός με τη γυναίκα του και την κόρη του, ένας Κόμης, φτιάχνουν τον Κόσμο των «Ηλίθιων».
Ξεδιπλώνουν μια ιστορία, σε έναν χωροχρόνο που είναι όλα δυνατά να συμβούν και συμβαίνουν!
Ο μηχανισμός του αστείου ενεργοποιείται από την πρώτη κιόλας εικόνα. Το παράλογο αναδεικνύεται από την κυριολεξία που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του χωριού. Όλοι έχουν την συνείδηση της ηλιθιότητάς τους. Εδώ το παράλογο συγχέεται με τη λογική, αφού ο λόγος των ανθρώπων εμπεριέχει μια αλήθεια, την αλήθεια που περιβάλλει τον δικό τους κόσμο. Για τους κατοίκους του Κουλιέντσικοφ η ηλιθιότητα είναι μια ιδιότητα που, ουσιαστικά, διαμορφώνει τις σχέσεις τους, μιας και αυτή υποκινεί τη δράση τους. Δεν είναι μεμπτή για αυτούς, αφού ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο. Είναι ηλίθιοι επειδή έτσι πρέπει να είναι λόγω της κατάρας, το γνωρίζουν αυτό και δρουν υποστηρίζοντας θερμά κάθε φορά τα όσα λένε. Αποκαλύπτουν μια λογική, θα λέγαμε, μέσα από το παράλογο, μια σαφήνεια μέσα από την ασάφεια. Η κατάρα που έπεσε πριν από διακόσια χρόνια σχετίζεται με έναν έρωτα. Ο έρωτας είναι αυτός που θα καταφέρει πάλι να την σπάσει. Η κόρη του γιατρού ακυρώνει την ηλιθιότητά της μέσα από τον έρωτά της για τον δάσκαλο, ακυρώνοντας, φυσικά, ταυτόχρονα, και την λογική του δασκάλου. Ο έρωτας, για εκείνον, δρα αντίστροφα, τον κάνει ηλίθιο, η εξουσία του δασκάλου υποθάλπεται. Οι ρόλοι αντιστρέφονται. Αυτή η σχέση θα γίνει ο πυρήνας του έργου και θα επηρεάσει τη δράση όλων. Η σχέση κατάρα – ηλιθιότητα – αγάπη είναι η πιο ισχυρή μέσα στο έργο δρώντας καταλυτικά στα πρόσωπα και μέσα από αυτή έρχεται η λύτρωση για το μικρό αυτό χωριό. Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη, αυτή καταφέρνει να σπάσει μια κατάρα διακοσίων χρόνων. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται. Έτσι, η ιστορία συνεχίζεται στο Κουλιέντσικοφ, ένα χωριό, κάπου στην Ουκρανία…
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Λέων Τολτσίνσκι, Νεαρός δάσκαλος: Σωκράτης Τριτάρης
Σνέτσκυ, Βοσκός: Μελέτης Σταύρου
Δικαστής: Γιώργος Καραμπούλας
Σλόβιτς, Χασάπης: Ιζαμπέλλα Μάλλιου
Μίσκιν, Ταχυδρόμος: Αμαρυλλίς Λεβαντή
Γιέντσνα, Πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών: Ελβίρα Τσίκου
Δρ. Ζουμπρίτσκυ: Μαρία-Χριστίνα Καραμπούλα
Λένυα Ζουμπρίτσκυ, Γυναίκα του: Αλεξάνδρα Γιωτσοπούλου
Σοφία Ζουμπρίτσκυ, Κόρη τους: Θεοδώρα Γκανά
Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς, Κόμης: Αναστασία Μουλίνου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία-Επιμέλεια: Βασιλοπούλου Κωνσταντίνα
Σκηνικά: Ανδριάνα Μαλτέζου
Μουσική: Σωκράτης Τριτάρης, Μαρία-Χριστίνα Καραμπούλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σταύρου
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Χρόνος: Πριν από πολλά χρόνια…
Τόπος: Το χωριό Κουλιέντσικοφ
Θα παρακολουθήσετε μια απλή ιστορία που δείχνει ότι η αγάπη προς τον Άνθρωπο και τη Γνώση, διώχνει τον όποιο φόβο. Λειτουργεί σαν κοινωνική και «πολιτική» παραβολή, αφού θέτει το θέμα της πλύσης εγκεφάλου, που μπορεί να υποστεί ένας λαός, αν πέσει στα χέρια, πονηρού, αδίσταχτου και επιτήδειου κυβερνήτη. «Οι Ηλίθιοι» είναι, επίσης, ένας ύμνος στην καταλυτική δύναμη του έρωτα και της αγάπης. Το έργο διατηρεί την διαχρονικότητά του και παραμένει πάντα επίκαιρο, όσο τουλάχιστον υπάρχουν εξουσίες που βασίζονται στον φόβο και την πλήρη απάρνηση της σκέψης και της λογικής. Ας ελπίσουμε, πως θα συνειδητοποιήσουμε, όπως ο ήρωας του έργου, ότι μόνο η παιδεία και η αγάπη μας θωρακίζουν απέναντι σε κάθε έναν που έχει συμφέρον να μας κρατά «ηλίθιους».
Από το σημείωμα της σκηνοθέτη
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.