Δημητριακά – Project Νηπιαγωγείου

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το Νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε τους Μύλους Αχαΐας, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που γίνονται στη τάξη με θέμα «Οι ομάδες τροφίμων». Αυτή τη φορά εστιάσαμε στην 5η ομάδα: «Δημητριακά».   Έχοντας μιλήσει για τις διαφορετικές ποικιλίες σιταριού, τον κύκλο του ψωμιού και την μυθολογία που κρύβεται πίσω από τα δημητριακά (Θεά Δήμητρα), είδαμε σε εκπαιδευτικό βίντεο πως άλεθαν το σιτάρι τα παλιά χρόνια σε πετρόμυλο και αποφασίσαμε να δούμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σήμερα  για το σιτάρι, το κριθάρι και πολλά άλλα υλικά που μας δίνει η γη.

Έτσι , εκεί μας υποδέχθηκε ο κύριο Δημήτρης Μπoσδίκος, μας έδειξε τις εγκαταστάσεις με τα μηχανήματα που αλέθουν το σιτάρι και μετά πήγαμε στο χώρο που ήταν μεγάλες δεξαμενές (τα σιλό) όπου ξεχώριζαν τα διαφορετικά είδη αλευριού(σκληρό, μαλακό,ποικιλία τσουρεκιού κ.α). Επίσης, μάθαμε πως το πρώτο αλεύρι που βγαίνει από το άλεσμα έχει μαζί πίτουρο (την τροφή των ζώων) και γι αυτό χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία ώστε να ξεχωρίσουμε το αλεύρι από το πίτουρο. Στο τέλος της επίσκεψης, ο κύριος Δημήτρης έδωσε στο κάθε νήπιο αλεύρι για το σπίτι. Στην επιστροφή στο σχολείο, μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε σε αρτοπαρασκευαστή το δικό μας ψωμάκι και την επόμενη μέρα το χρησιμοποιήσαμε για υγιεινό πρωινό (βούτυρο με μέλι και μαρμελάδα).

Αφήστε μια απάντηση