Κάνε τη Μνήμη… Μουσική για δεύτερη φορά!

Εδώ παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

https://youtu.be/BiBoHXuyAiE

Την Τρίτη 4 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα «Αίγλη», το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Αναγέννηση» διοργάνωσαν για δεύτερη φορά την εκδήλωση με τον τίτλο «Κάνε τη Μνήμη … Μουσική». Σε αυτήν, μέσα από κείμενα, εικόνες, δρώμενα αλλά κυρίως μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια επιχειρήθηκε αναδρομή στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα με αφετηρία τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και κατάληξη τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και των δύο βαθμίδων και η χορωδία του σχολείου συνοδευόμενη από ορχήστρα που την αποτελούσαν καθηγητές και φίλοι μουσικοί του σχολείου.
Διανύοντας τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων τους, παρουσίασαν μια εκδήλωση που συμπυκνώνει αυτό που, εξαρχής, έχουν θέσει ως παιδαγωγική τους προτεραιότητα. Τη δημιουργία, δηλαδή, ενός πλέγματος ποικίλων εμπειριών για τους μαθητές, ώστε να προσεγγίζουν τη γνώση με βιωματικό τρόπο.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης παράστασης έγκειται στο γεγονός πως αποτελούσε ένα εμπλουτισμένο μάθημα ιστορίας! Μια συμπυκνωμένη ιστορική διαδρομή της πορείας του ελληνισμού τα τελευταία εκατό σχεδόν χρόνια μέσα από το δημιουργικότερο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, την τέχνη.
Η εκδήλωση κάλυψε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο ελληνισμός βρέθηκε στη δίνη γεγονότων με παγκόσμια εμβέλεια και αναγκάστηκε να σηκώσει βάρος δυσανάλογο του μεγέθους του, αλλά ανάλογο της πολιτισμικής του διαδρομής. Προσφυγιά, παγκόσμιοι πόλεμοι, Εμφύλιος, μετανάστευση, εξαθλίωση, πολιτική αστάθεια και ολοκληρωτισμοί συνετέλεσαν στον καθορισμό της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που κύριο συστατικό της στοιχείο είναι ο αγώνας, από την πάλη με την καθημερινότητα μέχρι την αντίσταση σε οτιδήποτε επιβουλεύεται τα συλλογικά μας κεκτημένα. Για την ιστορική αυτή διαδρομή επιλέχθηκαν κείμενα, εικόνες, δρώμενα και προπαντός μελωδίες που αποτύπωσαν συμβατικά μερικούς από τους σημαντικότερες σταθμούς της εθνικής μας περιπέτειας στο διάστημα του τελευταίου αιώνα. Σκοπός δεν ήταν η εξάντληση της ιστορικής αφήγησης, αλλά η απόδοση του γενικού κλίματος της εποχής μέσω της συνθετικής προσέγγισής της, συνδυάζοντας λόγο, εικόνα και μουσική.

Παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες ενότητες με τα αντίστοιχα τραγούδια:
Η Σμύρνη πριν την καταστροφή
Μενεξέδες και ζουμπούλια (παραδοσιακό)
Μικρασιατική καταστροφή
Η Σμύρνη μάνα καίγεται (Πυθαγόρας – Α. Καλδάρας)
Περίοδος Μεσοπολέμου (Προσφυγικό – Πολιτική αστάθεια – Δικατορία Μεταξά)
Άρνηση (Γ. Σεφέρης – Μ. Θεοδωράκης)
Δεκαετία ’40 (Ιταλική, Γερμανική εισβολή – Κατοχή – Αντίσταση)
Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Λ. Παπαδόπουλος – Σ. Ξαρχάκος)
Δεκαετία ’50 (Ανοικοδόμηση – Μετανάστευση)
Μιλώ για τα παιδιά μου (Γ. Σκούρτης – Γ. Μαρκόπουλος)
Δεκαετία ’60 (Ανάπτυξη – Δικτατορία)
Οδός ονείρων (Μ. Χατζιδάκις)
Δεκαετία ’70 (Μεταπολίτευση – Κυπριακό – Ένταξη στην Ε.Ο.Κ.)
Ζεϊμπέκικο (Δ. Σαββόπουλος)
Δεκαετία ’80 («Αλλαγή» – «Εκσυγχρονισμός» – Δικομματισμός)
Αχ Ελλάδα (Μ. Ρασούλης – Β. Αλαγιάννη)
Δεκαετία ’90 («Lifestyle» – «Μακεδονικό» – Κρίση Ιμίων – Ανάληψη Ολυμπιακών αγώνων)
Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι (Μ. Κριεζή – Δ. Τσακνής)

Αφήστε μια απάντηση