Διανύοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Αναγέννηση», παρουσίασε την Πέμπτη 12/5/16 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας μια εκδήλωση που συμπυκνώνει αυτό που, εξαρχής, έχει θέσει ως παιδαγωγική του προτεραιότητα. Τη δημιουργία, δηλαδή, ενός πλέγματος ποικίλων εμπειριών για τους μαθητές, ώστε να προσεγγίζουν τη γνώση με βιωματικό τρόπο.
Σε αυτήν την εκδήλωση αποπειράθηκε με μεγάλη επιτυχία μέσα από κείμενα, εικόνες, αλλά κυρίως μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα με αφετηρία τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και κατάληξη τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και των δύο βαθμίδων καθώς και η χορωδία του σχολείου, η οποία συνοδεύτηκε από πενταμελή ορχήστρα.
Για την ιστορική αυτή διαδρομή επιλέχθηκαν κείμενα, εικόνες και προπαντός μελωδίες που αποτύπωναν συμβατικά μερικούς από τους σημαντικότερες σταθμούς της εθνικής μας περιπέτειας στο διάστημα του τελευταίου αιώνα. Σκοπός μας, βέβαια, δεν ήταν να εξαντλήσουμε την ιστορική αφήγηση, αλλά λειτουργώντας συνθετικά και συνδυάζοντας λόγο, εικόνα και μουσική να αποδώσουμε γενικά το κλίμα κάθε εποχής.
Η εκδήλωση, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα εμπλουτισμένο μάθημα ιστορίας. Μια συμπυκνωμένη ιστορική διαδρομή της πορείας του ελληνισμού τα τελευταία εκατό χρόνια μέσα από το δημιουργικότερο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Την τέχνη!
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικού και φίλους που συμμετείχαν:
Ελένη Κουτσοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Μπαράκος, Κων/νος Γιωτσόπουλος, Γιώργος Σκόνδρας, Σοφία Ραφτούλη, Ιωάννα Αραμπατζή, Ιωάννα Καρβέλη, Σάββας Σταματόπουλος