Σκακιστική Εκδήλωση Λήξης 2015-2016

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στα Εκπαιδευτήριά μας πραγματοποιήθηκε η σκακιστική εκδήλωση λήξης για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Περιλάμβανε εσωτερικό τουρνουά ελβετικού συστήματος 5 γύρων με διαιτητή τον κ. Χάρη Σιέμπο από την ΕΑΠ. Ταυτόχρονα με το τουρνουά, σε άλλη αίθουσα γινόταν ζωντανή προβολή βίντεο με τις παρτίδες των παιδιών, όπου οι γονείς είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους και να πάρουν μια γεύση της ροής του τουρνουά και των κανόνων που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτού.

Παράλληλα, γινόταν ανάλυση παρτίδων που βλέπαμε στο βίντεο (π.χ. είδαμε ΜΑΤ των επωμιδών, ΜΑΤ τελευταίας γραμμής, ΜΑΤ etoufe κ.α). Η γιορτή έληξε με την αναπαράσταση του ΜΑΤ του Λεγκάλ μέσα από ζωντανό σκάκι και με ένα μουσικοκινητικό δρώμενο.

Πιο συγκεκριμένα, μια συμβουλή που δίνουν όλοι οι μεγάλοι σκακιστές είναι να μελετάμε παρτίδες. Όλες σχεδόν οι παρτίδες, αν αναλυθούν σωστά, περιέχουν χρήσιμα διδάγματα. Έτσι και στο μάθημα σκάκι που γίνεται στα Εκπαιδευτήρια τα παιδιά, μέσα από την μελέτη τακτικών μοτίβων και εικόνων ΜΑΤ παίρνουν χρήσιμα στοιχεία που συμβάλλουν να γίνει ο τρόπος που παίζουν περισσότερο στρατηγικός και μεθοδικός. Επιλέξαμε ένα θεατρικό και ταυτόχρονα πρωτότυπο τρόπο για να δείξουμε στο κοινό την χρησιμότητα μελέτης τέτοιων μοτίβων. Η εικόνα ΜΑΤ μινιατούρα που επιλέξαμε έχει εφαρμοστεί από τον Sire de Légal (1702–92), έναν σπουδαίο Γάλλο σκακιστή της εποχής του, κατά το οποίο ο Μαύρος εάν δεν δει την θυσία της βασίλισσας που κάνει ο Λευκός στο άνοιγμα γίνεται ΜΑΤ σε 6 μόλις κινήσεις. Τα παιδιά έγιναν πιόνια και κομμάτια και πάνω σε μια επιδαπέδια σκακιέρα από καραβόπανο έπαιξαν τις κινήσεις του ΜΑΤ του Λεγκάλ με το σώμα τους. Ταυτόχρονα 2 παιδιά σε επιτραπέζια σκακιέρα εκφωνούσαν τις κινήσεις.

Στο τέλος, παρουσιάσαμε με μουσικοκινητικό δρώμενο το τραγούδι «Τετράγωνο» και έγιναν οι αντίστοιχες απονομές μεταλλίων και διπλωμάτων!

Αφήστε μια απάντηση