7 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Τετάρτη η πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων μας στην ACHAIA CLAUSS και τα παιδιά απόλαυσαν κάθε κομμάτι της.
Στο χώρο της Achaia Clauss ξεκινήσαμε από το κελάρι, την αποθήκη των βαρελιών με τα κρασιά όπου εκεί ακούσαμε από την κυρία Αγγελοπούλου Μαρία πως η Achaia Clauss είναι το παλαιότερο οινοποιείο στον κόσμο και εμπνευστής αυτής της επιχείρησης είναι ένας Γερμανός ο Γουστάβος Κλάους ο οποίος έφτιαξε τους καθεδρικούς πύργους που συναντάμε στην είσοδο και επιτρέπαν να ζουν όσοι εργάζονται στο οινοποιείο. Ακόμα, υπήρχε σχολείο που λειτουργούσε για τα παιδιά των εργαζομένων. Στο συγκρότημα βρίσκεται το Μουσείο οίνου με συλλογές κρασιών που παράγονται με πιο γνωστό τη Μαυροδάφνη, το όνομα του οποίου προήλθε από μια πατρινή κοπέλα την Δάφνη που είχε μαύρα μαλλιά και ο Κλάους είχε ερωτευθεί. Το 1919 πέρασε σε ελληνικά χέρια διατηρώντας το παραδοσιακό κομμάτι της οινοποιίας που είχε δημιουργήσει ο Κλάους. Από το 1861 κερδίζει χρυσά βραβεία και διακρίσεις σε πάνω από 40 χώρες του εξωτερικού.
Στη συνέχεια περάσαμε στο χώρο με τις μεγάλες δεξαμενές όπου γινόταν ο μούστος μετά από το μάζεμα των τσαμπιών και ακολούθησε επίσκεψη στην αποθήκη με μερικά από τα πιο μεγάλα βαρέλια κρασιού και τα πιο παλιά σε όλη την Ευρώπη. Εδώ διατηρούνται οι σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού και από τις πρώτες που έφτιαξε ο Κλάους όπως η μαυροδάφνη και η δεμέστιχα. Επίσης, Εδώ ακούσαμε πως η ποιότητα του ξύλου στο βαρέλι έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι αυτό που δίνει το ιδιαίτερό άρωμα και γεύση στο κρασί. Χρησιμοποιούσαν τον ρωσικό δρυς ξύλο οξιάς και βελανιδιάς από βαρελοποιούς της Ρωσίας γιατί για πολλά χρόνια ήταν το πιο γερό ξύλο αφού με αυτό οι Ρώσοι έφτιαχναν τα καράβια τους. Πλέον εισάγουν βαρέλια με ξύλο οξιάς από Γαλλία. Ακούσαμε για τον μύθο του θεού Διόνυσου ο θεός της αμπέλου που παντρεύτηκε την Αριάδνη και είδαμε σε δυο βαρέλια αναπαράσταση του γάμου όπου ο Διόνυσος έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε κύματα κρασιού και τους πειρατές σε δελφίνια και άλλη μια αναπαράσταση όπου η θεά Αθηνά δίνει κρασί στον Ηρακλή. Τέλος μάθαμε ότι όταν χτυπάμε το βαρέλι και κάνει θόρυβο καταλαβαίνουμε ότι είναι άδειο ενώ όταν δεν ακούγεται είναι γεμάτο! Σημαντικό τέλος είναι να μην μένει το βαρέλι για πολύ καιρό μισογεμάτο γιατί το κρασί οξειδώνεται και χάνει τη ποιότητά του και μετατρέπεται σε σιρόπι. Όσο πιο παλιό είναι ένα κρασί τόσο πιο γλυκό.