Χριστούγεννα στις γειτονιές του κόσμου

Φέτος τα Εκπαιδευτήριά μας τίμησαν το γεγονός της Γέννησης του Χριστού με τον τρόπο που το αντιλήφθηκαν και το γιόρτασαν όσοι έζησαν πολύ πριν από εμάς στον κοινό μας τόπο, τον ελληνόφωνο χώρο των Βαλκανίων, της Μ. Ασίας, της Κ. Ιταλίας. Γιορτάσαμε αξιοποιώντας το πνευματικό αλλά και το αισθητικό αποτύπωμα του γεγονότος που διαπέρασε λαούς και παραδόσεις. Η Μουσικοθεατρική Παράσταση, “Χριστούγεννα στις γειτονιές του κόσμου”, μέσα από το λόγο, τη μουσική και την κίνηση μας έφερε σε επαφή με τις συνήθειες του τόπου μας και απέδειξε, παράλληλα, πώς οι τελευταίες μπορούν να διαλέγονται δημιουργικά με τα ήθη και τα αντίστοιχα έθιμα των λαών της Ευρώπης. Από την πολυρρυθμία και τη αξιοθαύμαστη ποικιλία των εθίμων της ελληνικής υπαίθρου μέχρι τις μελωδίες και τις συνήθειες λαών της Ευρώπης οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν, αλλά και να διαπιστώσουν πως αντιλήψεις κι έθιμα που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων διακρίνονται από απλότητα μπολιασμένη με μια σοφία, που φαίνεται πως λησμονούμε με τη σημερινή επιτηδευμένα εμπορική εκδοχή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Σκοπός της εκδήλωσης, πέρα από την αισθητική και παιδαγωγική της διάσταση, ήταν και η συγκέντρωση χρημάτων τα οποία δόθηκαν στη «Φλόγα» Πάτρας (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια).
Αποτελεί αφορμή χαρας, όταν οι δράσεις μας  μπορούν να συνεισφέρουν στην ανακούφιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δοκιμασία.
Για τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα, έχουμε το προνόμιο και τη χαρά να ενεργοποιούμε τους ανθρώπους που εργάζονται στο σχολείο μας και προσφέρουν στους μαθητές με την καρδιά τους από το περίσσευμα του ταλέντου και της καλλιτεχνικής τους ευαισθησίας.
Το μεγαλύτερο χειροκρότημα και τις ευχές, τις αξίζουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι μαθητές.
Καλές γιορτές σε όλους!

Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτὴ τοῦ χρόνου, φωναὶ ἀθῷαι, ἄχροοι, χαρωπαί, φωναὶ παιδικῆς χαρᾶς καὶ εὐθυμίας […]

(Αλ. Παπαδιαμάντης – Ο Αμερικάνος)

Τα Εκπαιδευτήριά μας παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χριστούγεννα στις γειτονιές του κόσμου» στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.00, στο θέατρο «Πάνθεον».
Από τη Θράκη ως την Κρήτη κι από τον Μοριά ως την Κάτω Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, τα μέλη της θεατρικής ομάδας, η χορωδία και οι συμμετέχοντες μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου θα αναπαραστήσουν έθιμα των Χριστουγέννων και θα τα πλαισιώσουν μουσικά με τις αντίστοιχες μελωδίες, συνοδευόμενοι επί σκηνής από μουσικούς.
Σκοπός της εκδήλωσης, πέρα από την καλλιτεχνική και παιδαγωγική της διάσταση, είναι η συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα δοθούν στη «Φλόγα» Πάτρας (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια). Για το λόγο αυτό, διατίθενται προσκλήσεις, οι οποίες είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Συντελεστές:
Επιμέλεια κειμένων – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου
Επιμέλεια χορωδίας: Ελένη Κουτσοπούλου
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Αντώνης Αρχοντής
Επιμέλεια αφίσας: Ανδριάνα Μαλτέζου – Γιώργος Σκόνδρας
Επιμέλεια σκηνικών: Γιώτα Καράγιαννη
Κοστούμια: «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαγεωργίου (μαντολίνο, λαούτο), Σοφία Ραφτούλη (τραγούδι, ακορντεόν), Ηλίας Λαμπρόπουλος (βιολί, ακουστική κιθάρα), Γιώργος Μπαράκος (κρουστά)
Πρωταγωνιστές: Οι μαθητές μας

Για περισσότερες πληροφορίες:
τηλ. 2610641946
e-mail: lykeio@anagennisiedu.gr
www.anagennisiedu.gr
www.facebook.com/anagennisiike

Αφήστε μια απάντηση