Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση Γυμνασίου: “Να θυμάσαι…”

To Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων «Αναγέννηση», στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, στις 16 Μαΐου 2022, την θεατρική παράσταση με τίτλο «Να θυμάσαι…

…Να θυμάσαι τη ζωή, τα χρώματα, τους ανθρώπους, τα τραγούδια τους, τα ταξίδια, τον θάνατο που κουβαλάμε μέσα μας, αυτά που αφήσαμε πίσω στην άλλη γη, τον πόνο μα και τη χαρά, την οδύνη της απώλειας, μα και την ομορφιά. Να θυμάσαι…

Κάπου στα 1910 ξεκίνησε το ταξίδι της μνήμης μας, πίσω σε μια πόλη «αρχόντισσα». Το καρδιοχτύπι μας ρυθμικό μας συνεπήρε και γίναμε ένα με τη βαριά κουλτούρα της και την αέναη μαγεία της πόλης που πρωταγωνιστούσε στην Ανατολή και αναδείκνυε την αίγλη της στον πολιτισμό, στο εμπόριο, στις Τέχνες, στο μεράκι των ανθρώπων της. Η καταστροφή της άλλαξε, άρδην, τις ισορροπίες του κόσμου μας. Στην παράσταση αναμετρηθήκαμε με ήρωες που «γεννήθηκαν» από τα χαλάσματά της. Με οδηγό τα κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών ξαναζήσαμε το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας, τις αγωνίες αλλά και την ελπίδα τους για μια νέα ζωή. (από το σημείωμα της σκηνοθέτη)

Εκδηλώσεις σαν κι αυτή αφενός δίνουν στους μαθητές ευκαιρία να βιώσουν δημιουργικά στιγμές του παρελθόντος που σφράγισαν τη σύγχρονη συλλογική μας πορεία, αποτελούν, παράλληλα, και για εμάς αφορμή να μπούμε σε ένα δρόμο στοχασμού για τη συλλογική μας μοίρα, όχι με διάθεση μιας φολκλόρ αναπαράστασης του παρελθόντος, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο κοινό μας μέλλον. Όπως σημείωσε ο διευθυντής Γυμνασίου, Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος, είναι ευθύνη μας, να δούμε την αφομοίωση του 1922, όχι μόνο ως απώλεια ή συλλογικό τραύμα, αλλά σαν αφετηρία, σαν αναφορά σε μια κοινή στόχευση. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στα 100 χρόνια από το 1922 πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό, να στήσουμε δηλαδή σε μεγάλο βαθμό μια κουλτούρα ενοποιημένη, ελληνική, όπως κι αν αυτό ερμηνεύεται.

Η παράσταση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των συντελεστών, στους οποίους οφείλουμε θερμές ευχαριστίες!

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βασιλοπούλου Κωνσταντίνα

Επιμέλεια σκηνικών: Ανδριάνα Μαλτέζου, Κατερίνα Λοτσάρη, Παναγιώτα Καράγιαννη

Διδασκαλία χορών: Αραμπατζή Ιωάννα

Κοστούμια: Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

Στην παράσταση συμμετείχαν επί σκηνής οι μουσικοί:

Σοφία Ραφτούλη (ακορντεόν, τραγούδι)

Γιώργος Μπαράκος (κρουστά)

Κώστας Κωνσταντόπουλος (κλασική κιθάρα, μαντολίνο)

Γιώργος Σκόνδρας (τραγούδι)

Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος (ακουστική κιθάρα)

Τραγούδησαν οι μαθήτριες του Λυκείου Αδαμαντία Αλεξοπούλου και  Κωνσταντίνα Νικολετάτου.

Επιμέλεια Αφίσας – Προσκλήσεων: Ελένη Ζαρίφη

Πρωταγωνίστησαν οι μαθητές (με σειρά εμφάνισης):

Αναστασοπούλου Μαρία, Κάσσα Ξένια, Καποτά Ηλιάνα, Γιαλέρνιου Παναγιώτα, Ανδριοπούλου Αχιλλεία, Τριτάρης Σωκράτης, Καραμπούλα Μαρία-Χριστίνα, Τσιμπούκη Δέσποινα, Καραμπούλας Γιώργος, Γκανά Θεοδώρα, Τζεφριός Νικόλας, Στολάκης Βασίλης, Τσαρούχης Παναγιώτης, Βέρρας Μάνος, Γιαλέρνιος Αριστοτέλης, Μάλλιου Ιζαμπέλλα, Τσαρούχης Παναγιώτης, Λεβεντάκης Διονύσης, Τσαρούχης Γιώργος, Θεοδωρακόπουλος Θεόδωρος,  Τσιμπούκη Ζωή, Μάντζιος Παναγιώτης

Αφήστε μια απάντηση