Το Νηπιαγωγείο στο Τυροκομείο «Παντελή»

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το τυροκομείο «Παντελή» στην Βαλμαντούρα Αχαΐας και είδαμε τι γίνεται όταν παίρνουμε το γάλα από αγελάδα, πρόβατο αλλά και άλλα ζώα. Στην είσοδο του τυροκομείου, στα γραφεία, μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του χώρου, ο κύριος Κολιόπουλος, και μας σύστησε την τεχνολόγο τροφίμων, κυρία Γεωργία, με την οποία και θα βλέπαμε όλες τις διαδικασίες.

Πρώτα, μας έδειξε το εργαστήριο όπου μετρούν τα συστατικά που περιέχει το γάλα. Με τις μετρήσεις αυτές διαπιστώνουν αν το γάλα είναι νοθευμένο (εάν κάποιος έχει βάλει νερό για παράδειγμα) καθώς σημειώνουν την ακριβή περιεκτικότητα της λακτόζης, λίπους, υδατανθράκων και βιταμινών. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε δεξαμενές όπου το βράζουν, γίνεται δηλαδή η παστερίωση ώστε να καούν τα μικρόβια. Με ειδικούς σωλήνες μεταφέρεται στην επόμενη αίθουσα μέσα σε δοχεία όπου ρίχνουν ειδική μαγιά που την λέμε “πυτιά”. Έτσι έχουμε το τυρόπηγμα το οποίο μπαίνει σε καλούπια και με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται “ανατροπέας” γυρίζει τα καλούπια ανάποδα ώστε να διαχωριστεί το αραιό γάλα που λέγεται “τυρόγαλο”, από το πηγμένο που είναι το “τυρόπηγμα”. Μετά από μια ώρα περίπου μεταφέρεται το τυρόπηγμα σε δοχεία όπου μένει για 2 μέρες περίπου ελέγχοντας τη θερμοκρασία και το ph. Όταν πέσει το ph το μεταφέρουν σε ξύλινα βαρέλια και το πηγαίνουν στα ψυγεία όπου και εκεί μένει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.

Μας εξήγησαν επίσης ότι το ξύλινο βαρέλι δίνει άλλη γεύσης στη φέτα. Η διαδικασία ωρίμανσης του άσπρου τυριού (φέτα) μέχρι την κατανάλωση, διαρκεί 2 μήνες. Εκτός από φέτα, στο τυροκομείο «Παντελή» παράγουν και κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και ψωμί του τοστ. Είδαμε τα κελάρια με τα ξύλινα ράφια όπου φυλάνε τα κίτρινα τυριά δηλαδή τα κεφάλια(γραβιέρα) και τα μπαστούνια (τυρί τοστ). Η διαδικασία είναι ίδια, αλλάζει ο χρόνος ωρίμανσης, που είναι 3 μήνες, ο αριθμός του ph και η θερμοκρασία. Αφού ολοκληρώθηκε η περιήγησή μας στους χώρους του τυροκομείου επισκεφθήκαμε τη κουζίνα όπου μας περίμενε η κυρία Βάσω. Μας είχε ετοιμάσει κολατσιό, με τα τυριά που παράγουν, ζυμωτό ψωμάκι και φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Αφήστε μια απάντηση